March 2, 2009

ΤΣΟΥΓΚΑ, ΑΘΗΝΑ - Για το δεύτερο θέμα

«Η άρρηκτη σύνδεση μεταξύ της λογικής της έρευνας και της αντικειμενικής λογικής ανάπτυξης του ίδιου του αντικειμένου»

- που αναπτύσσουν οι κλασικοί μας: Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν και εφάρμοσαν δημιουργικά για την οικοδόμηση και το στέριωμα του σοσιαλισμού ως πρώτης βαθμίδας του κομμουνισμού οι Λένιν και Στάλιν,

- είναι «η μόνη επιστημονική μέθοδος που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της διερεύνησης της πραγματικότητας. Η προσέγγιση των φαινομένων, η αποσπασμένη από την αποκάλυψη της ουσίας τους, της αντικειμενικής βάσης τους, "μισοανοίγει την πόρτα" στις φιλοσοφικές αμφιταλαντεύσεις από τον υλισμό προς την πλευρά του ιδεαλισμού».

Σύντροφοι και φίλοι του ΚΚΕ.

Συζητάμε τις Θέσεις μας «Για το σοσιαλισμό», σε μια κρίσιμη περίοδο για το Κόμμα μας, για το κίνημα στην Ελλάδα, για το διεθνές κίνημα για το λόγο ότι ο καπιταλισμός έχει σαπίσει, έχει αρχίσει η κρίση - παρόλο ότι στην Ελλάδα δεν έχει ξεσπάσει ακόμα.

Βρισκόμαστε στην προσυνεδριακή διαδικασία και καθημερινά στους δρόμους του αγώνα με αφορμή τη λυσσαλέα επίθεση της αστικής τάξης ενάντια στην εργατική τάξη, ενάντια στα δικαιώματά μας.

Η επίθεση του ιμπεριαλισμού - παγκόσμια στρατηγική - μέσω των αποφάσεων των συνόδων κορυφής των κέντρων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ενωση, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, G7 κλπ. - στην εργατική τάξη, τη νεολαία, τη φτωχή αγροτιά, παγκόσμια και στην Ελλάδα με σκοπό τη διαιώνιση του καπιταλιστικού συστήματος.

Με το μανδύα των μεταρρυθμίσεων: Καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για την ανάπτυξη, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας - δηλ. ξεζούμισμα των εργατών, τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και της ζωής μας με στόχο τη δουλειά μέχρι τον τάφο.

Οπλα τους: Οι Κοινοτικές Οδηγίες της ΕΕ στις συνόδους κορυφής που ακολούθησαν τη συνθήκη του Μάαστριχτ, οι αποφάσεις της Λισαβόνας, της Μπολόνιας, το Ευρωσύνταγμα, το Αντικομμουνιστικό Μνημόνιο (για τη διαστρέβλωση της ιστορίας με στόχο να σβήσουν την ιστορική μνήμη), ο εκσυγχρονισμός της εργατικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα, η ισοτιμία ΑΕΙ με ΚΕΣ, EUROJUST, EUROPOL, ο τρομονόμος, η Εκθεση Σέρκας για το 65ωρο, η συνθήκη ΠΡΟΥΜ κλπ. φυσίγγια από το οπλοστάσιο του κεφαλαίου.

Οπως σε ολόκληρο τον κόσμο έτσι και στην Ελλάδα η επίθεση της αστικής τάξης ενάντια στην εργατική τάξη. Στην εργατική τάξη και το Κόμμα της. Το τιμημένο ΚΚΕ.

Το Κόμμα μας προχωράει με σταθερά βήματα, ορθοστατόν και ορθοβαδίζον 90 χρόνια με οδηγό τη θεωρία: τις επαναστατικές υποθήκες των Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, έχοντας στο ιδεολογικό και πολιτικό του οπλοστάσιο την εμπειρία της οικοδόμησης του σοσιαλισμού, την πρώτη βαθμίδα του κομμουνιστικού κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού.

Συζητάμε για το σοσιαλισμό, για το στρατηγικό μας στόχο.

Η επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού είναι η ουσία της πολιτικής μας, είναι η ορθότητα και η επαλήθευση της θεωρίας μας από τον Μαρξ μέχρι σήμερα.

Εχουμε λαμπρή ιστορία. Χρέος μας στους προλετάριους που έδωσαν τη ζωή τους από το 1871, από το 1917 μέχρι σήμερα, να τη μελετήσουμε, να τη μάθουμε και να τη διδάξουμε στις επόμενες γενιές.

Από το πρώτο κομμουνιστικό πρόγραμμα: Το μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος πριν από 160 χρόνια, από την πρώτη προλεταριακή επανάσταση: την Παρισινή Κομμούνα το 1871, αλάνθαστο κριτήριο της θεωρίας μας η επαναστατική πράξη. Η σοσιαλιστική οικοδόμηση που ξεκίνησε το 1917 στη Σοβιετική Ρωσία. Η προσφορά του σοσιαλιστικού συστήματος, η ανωτερότητά του απέναντι στο αδίστακτο κτήνος: τον Ιμπεριαλισμό - ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού, τα πλεονεκτήματα που παρέχει για την εργασία και την καθημερινή ζωή πρώτα και κύρια των εργαζόμενων, τα επιτεύγματα της Μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης, ο ρόλος της Σοβιετικής Ενωσης στην Αντιφασιστική Νίκη των λαών κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθοριστικά επίκαιρα επαναστατικά θέματα για στην ημερήσια διάταξη της προπαγάνδας μας.

Γι' αυτό:

Λυσσαλέα ήταν και είναι η επίθεση από τα διεθνή και τα εγχώρια κέντρα του ιμπεριαλισμού για την ουσία της θεωρίας και της δημιουργικής - παρ' όλες τις αδυναμίες και τα λάθη - εφαρμογής της από τον Λένιν και τον Στάλιν,

για τις τρεις λεξούλες: Δικτατορία του προλεταριάτου.

Γιατί:

«η εργατική τάξη δεν μπορεί να εκπληρώσει τον παγκόσμιο επαναστατικό ρόλο της, αν δεν κάνει αμείλικτο πόλεμο ενάντια στην αποστασία, την έλλειψη χαρακτήρα, τη δουλοπρέπεια μπροστά στον οπορτουνισμό και τον εκχυδαϊσμό του μαρξισμού».

«Ο ιμπεριαλισμός είναι ο καπιταλισμός που έφτασε σε τέτοιο στάδιο εξέλιξης, όπου διαμορφώθηκε η κυριαρχία των μονοπωλίων και του χρηματιστικού κεφαλαίου, απόχτησε εξέχουσα σημασία, όπου άρχισε το μοίρασμα του κόσμου ανάμεσα στα διεθνή τραστ και τέλειωσε το μοίρασμα όλων των εδαφών της γης ανάμεσα στις μεγαλύτερες καπιταλιστικές χώρες».

«Η δικτατορία είναι εξουσία που κατακτήθηκε και διατηρείται με τη βία του προλεταριάτου στην αστική τάξη, εξουσία που δε δεσμεύεται απο κανένα νόμο».

«Το κόμμα ασκεί τη δικτατορία του προλεταριάτου».

«... η λεγόμενη θεωρία της ισορροπίας των τομέων της λαϊκής οικονομίας, τίποτε το κοινό δεν έχει με το μαρξισμό, ωστόσο η θεωρία αυτή προπαγανδίζεται από μια σειρά πρόσωπα που ανήκουν στο στρατόπεδο της δεξιάς παρέκκλισης».

«Το κόμμα είναι η πρωτοπορία του προλεταριάτου που κυβερνά άμεσα, είναι ο καθοδηγητής».

«Μ' αυτή την έννοια, το κόμμα παίρνει την εξουσία, το κόμμα κυβερνά τη χώρα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι το κόμμα ασκεί τη δικτατορία του προλεταριάτου έξω από την κρατική εξουσία, χωρίς την κρατική εξουσία, ότι το κόμμα κυβερνά τη χώρα έξω από τα σοβιέτ, όχι μέσω των σοβιέτ. Αυτό δε σημαίνει ακόμα ότι το κόμμα μπορεί να ταυτιστεί με τα σοβιέτ, με την κρατική εξουσία. Το κόμμα είναι ο πυρήνας της εξουσίας. Ομως δεν ταυτίζεται και δεν μπορεί να ταυτιστεί με την κρατική εξουσία».

Επαναδιαπιστώνουμε την άμεση ανάγκη να ξαναρχίσουμε να μελετάμε. Το Πρόγραμμα. Το Καταστατικό. Τη βασική βιβλιογραφία της μ-λ θεωρίας. Ξανά λοιπόν από το Α, το Β της κοσμοθεωρίας μας για την αφομοίωση της πολιτικής μας. Ολα υπηρετούν το στόχο της ανασύνταξης για την αντεπίθεση.

Μαθήματα-διαλέξεις στις KΟB για: Ιστορικό υλισμό. Πολιτική Οικονομία του καπιταλισμού, Θεωρία για το Κόμμα. Ζητήματα στρατηγικής. Αιτίες των ανατροπών. Οπορτουνισμό. Ανάλυση των αποφάσεων του 18ου Συνεδρίου.

Διαβάζοντας αποκτάμε περισσότερη αυτοπεποίθηση. Λαϊκή αυτοπεποίθηση για να πείσουμε για τη λαϊκή χειραφέτηση.

Κριτήριο της αφομοίωσης της θεωρίας μας είναι

η συμμετοχή μας στη ζωή και τη δράση της Κομματικής Οργάνωσης

Η ορθότητα των επιλογών μας στην καθημερινή ζωή σε σχέση με την κομματική δραστηριότητα, ο εξοπλισμός με τη θεωρία μας για την πρωτοπόρα δράση που είναι απαραίτητη να αναπτύξουμε κατά κλάδο, κατά χώρο, θα είναι κριτήριο για την ανασύνταξη του κινήματος, την ανασύνταξη για την αντεπίθεση του Κόμματος. Κριτήριο για την ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ, την ιδεολογική και πολιτική αντεπίθεση σε όλα τα επίπεδα από την προσωπική, την οικογενειακή ζωή, τη δουλειά, το σωματείο, το μαζικό φορέα που είμαστε χρεωμένοι, τη συμμετοχή στην υλοποίηση των αποφάσεων της ΚΕ, της ΚΟΑ, της Αχτιδικής Επιτροπής, της ΚΟΒ.

Σύνθετο και δύσκολο καθήκον αλλά ρεαλιστικό. Νομοτελειακό.

Σύνθετο και δύσκολο καθήκον όπως είναι η ταξική πάλη. Γιατί η ταξική αναμέτρηση ήταν, είναι και θα είναι σκληρή.

Σήμερα η ταξική αναμέτρηση είναι εφ' όλης της ύλης.

Νομοτελειακό καθήκον, γιατί το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός.

ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ - ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ.

Είναι προσωπικό στοίχημα για τον καθένα μας. Για ολόκληρο το Κόμμα.

Γιατί το ΚΚΕ, δήλωση μετανοίας στον ιμπεριαλισμό δεν υπογράφει.

Γιατί η πολυκύμαντη ιστορία του KKΕ, του ΚΚΣΕ και του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος - γιατί είμαστε Κόμμα πατριωτικό και διεθνιστικό ταυτόχρονα - χάρη και σε μας πρέπει να μεταλαμπαδευτεί και στις επόμενες γενιές.

Ελπίδα μας είναι η πάλη των λαών μέχρι την τελική νίκη.

Καλή επιτυχία στο 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Ευχή όλων μας είναι να γίνει η ταξική ανασύνταξη για την ιδεολογική και πολιτική αντεπίθεση, καθημερινή πράξη με την ατομική και τη συλλογική συμβολή, ευθύνη, συνείδηση.

Αθηνά Τσούγκα
ΚΟΒ Ιλισίων του ΚΚΕ

Ριζοσπάστης - 7 Φεβρουαρίου 2009