March 5, 2009

ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ - Μικρή παρατήρηση για συμβολή στο διάλογο για το σοσιαλισμό

Πρώτον για το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, χωρίς να αναφέρομαι σε πρόσωπα, μόνο στο διάλογο και γενικά στην παρουσία των Θέσεων, διαπιστώνεται ότι υπάρχει κάποια σύγχυση.

Εχω την αίσθηση ότι πρέπει να κατανοηθεί από πότε πρέπει να υπερασπιζόμαστε αυτό το σοσιαλισμό, από την Οκτωβριανή επανάσταση μέχρι την Περεστρόικα που κι αυτή μιλούσε για περισσότερο σοσιαλισμό ή να χωριστεί σε δυο περιόδους;

Νομίζω, κατά την άποψή μου, αν θα υπερασπιστούμε τις αποφάσεις του 20ού Συνεδρίου θα είναι μεγάλο λάθος. Και αιτιολογώ. Από το 20ό Συνέδριο άρχισε συνειδητή αντεπανάσταση μέχρι την Περεστρόικα, διογκώνονταν ο οπορτουνισμός, σιγά σιγά διέβρωσε τα πάντα. Από το 20ό Συνέριο άρχισαν οι εκκαθαρίσεις και διαγραφές μέχρι και εξορίες των σημαντικότερων στελεχών - Μολότοφ, Μάλσνικοφ, Σεπίλοφ και άλλους πολλούς ακόμα και στελέχη από άλλες χώρες, όπως ο Ζαχαριάδης.

Εδώ νομίζω ότι το Κόμμα έχει λάθος που δεν τον έχει αποκαταστήσει. Είναι φανερό ότι πέθανε στην εξορία, είναι φανερό ότι κατήγγειλε τον οπορτουνισμό του ΚΚΣΕ, γι' αυτό το πλήρωσε ακριβά με τη ζωή του. Νομίζω ότι τα λάθη έστω και αργά πρέπει να διορθώνονται. Πάντως ήταν ξεκάθαρο, όποιος δεν ακολουθούσε την πολιτική της αποσταλινοποίησης ήταν πλέον εχθρός.

Με τα συνθήματα ειρηνική συνύπαρξη - προσωπολατρία - αποσταλινισμός οικοδομούμε τον κομμουνισμό και πολλά τέτοια, αποπροσανατόλισαν το λαό και την πορεία του, πήγαινε ολοταχώς για την ανατροπή. Εφαρμοζόταν σημαντική διάβρωση σε ό,τι είχε οικοδομηθεί μέχρι τότε. Πάντως πρέπει να εκτιμηθούν πολύ σωστά οι αποφάσεις του 20ού Συνεδρίου κι έτσι να μη φτάνουμε να λέμε ότι η προδοσία δεν είχε αρχίσει από τότε, η οποία ολοκληρώθηκε με την πλήρη ανατροπή το '89-'91.

Με επικεφαλής τους μεγαλύτερους προδότες όλων των αιώνων Γκορμπατσόφ - Γιέλτσιν φέρνοντας την ανθρωπότητα χρόνια προς τα πίσω καταλήγοντας στο 20ό Συνέδριο με τις αποφάσεις του, ήταν η πορεία προς την επανάσταση και την ανατροπή, που δεν πρέπει να υπερασπίζουμε ούτε στο ελάχιστο αυτή την περίοδο.

Οσο για τις αναλύσεις που επεξεργάστηκαν από τις Θέσεις και γενικά το διάλογο ήταν και είναι απαραίτητες για να αποκρυσταλλωθεί κάποτε αυτή η υπόθεση.

Απόστολος Δημόπουλος
ΚΟΒ Ταμπαχάνων Πάτρας

Ριζοσπάστης - 11 Φεβρουαρίου 2009