March 7, 2009

ΚΑΠΟΥΤΖΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ - Να προϋπαντήσουμε το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ από καλύτερες θέσεις ανάπτυξης και δράσης

Αγαπητοί συντρόφισσες και σύντροφοι. Διάβασα με μεγάλη προσοχή τις Θέσεις της ΚΕ του Κόμματός μας για το 18ο Συνέδριο που θα γίνει το Φλεβάρη, από τις 18-22, το 2009. Επίσης, το Φλεβάρη του 2005 είχε γίνει το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Από τότε πέρασαν 4 χρόνια γεμάτα από καθημερινή σκληρή δουλειά των Κομματικών Οργανώσεων Βάσης (ΚΟΒ) και όλων των μελών ανεξάρτητα ηλικίας. Πρέπει να πούμε ότι η τετραετία αυτή ήταν για το Κόμμα μας μια δύσκολη κατάσταση που δημιούργησε επιπρόσθετα προβλήματα από την πολιτική των λεγόμενων «εκσυγχρονιστών», της διακυβέρνησης της χώρας μας από το λεγόμενο μεταρρυθμιστικό κόμμα της ΝΔ και ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ, όπου και σήμερα συνεχίζουν την παραπληροφόρηση της πολιτικής ορθότητας του Κόμματός μας στις πλατιές λαϊκές μάζες. Το Κόμμα μας, σύντροφοι και φίλοι, απαντά στα καθημερινά οξυμένα προβλήματα της χώρας μας στους καθημερινούς αγώνες της εργατικής τάξης και όλων των καταπιεζόμενων στρωμάτων του λαού μας, πάντα βέβαια με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές και με όλο τον προοδευτικό κόσμο της πατρίδας μας.

Η ανθρωπότητα ζει σήμερα νέες πληγές, την πιο αχαλίνωτη και απροκάλυπτη ιμπεριαλιστική επέμβαση για το μοίρασμα των αγορών, την καθυπόταξη χωρών, τοπικούς πολέμους, νέα δεσμά εξάρτησης και υποδούλωσης, τη δολοφονική δράση του παγκόσμιου τρομοκράτη και χωροφύλακα, του ΝΑΤΟ, που είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Νέας Τάξης Πραγμάτων, ιδιαίτερα μετά την ανατροπή των πρώην σοσιαλιστικών χωρών στην Ευρώπη και τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Αγαπητοί φίλοι, ο ιμπεριαλισμός με το πιστόλι στον κρόταφο επιβάλλει συμφωνίες οι οποίες στην ουσία μετατρέπουν λαούς σε ομήρους, το εργατικό λαϊκό κίνημα δέχεται σήμερα πρωτοφανή επίθεση για να υποκύψει στις γραμμές της συναίνεσης των νεοφιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, ώστε να μην ακουμπήσουν σε καμιά δύναμη ή φωνή αντίστασης. Παρ' όλα αυτά, σύντροφοι και φίλοι, ο αγώνας δε σταματά σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως και στη χώρα μας. Τα Κομμουνιστικά Κόμματα κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες να συσπειρώσουν όλες τις προοδευτικές δυνάμεις τους, όπως αυτό φάνηκε από τις ομιλίες των εκπροσώπων που έκαναν στην πρόσφατη Συνάντηση που είχε οργανώσει το ΚΚΕ και προηγούμενα σε βαλκανικό και διεθνές επίπεδο. Και είναι το μόνο Κόμμα της Ελλάδας που οργανώνει κατά καιρούς τέτοιες Συναντήσεις. Οι λαοί των πρώην σοσιαλιστικών χωρών μετά την ανατροπή του συστήματος άρχισαν πια να νοσταλγούν τις κατακτήσεις που έχασαν, να κάνουν συγκρίσεις και να συνειδητοποιούν ότι οι περίφημες μεταρρυθμίσεις που τους υπόσχονταν δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ο άγριος καπιταλισμός που παλινορθώθηκε στις χώρες αυτές.

Ολοι μας, λίγο - πολύ, γνωρίζουμε τους ηρωικούς αγώνες που κατά καιρούς στην ιστορία του ηρωικού ΚΚΕ και του μαχόμενου ελληνικού λαού έχουν αναπτυχθεί σ' αυτόν τον τόπο που λέγεται Ελλάδα. Και ας προσπαθούν ορισμένοι λεγόμενοι «εκσυγχρονιστές», «ανανεωτές κομμουνιστές», χρησιμοποιώντας θεμιτά και αθέμιτα μέσα, να ενοχοποιήσουν την πολιτική αυτού του Κόμματος που λέγεται Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας - ΚΚΕ. Κάνουν όλοι αυτοί λογαριασμό χωρίς τον ξενοδόχο, που λέει η λαϊκή παροιμία.

Στις νέες συνθήκες, καθώς επίσης και στις νέες προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας, δηλαδή στην εργατική τάξη και το λαϊκό κίνημα, όπως αναλυτικά αναφέρεται στις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ, η κατεύθυνση παραπέρα οικοδόμησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου (ΑΑΔΜ), περισσότερο από άλλη φορά, αναδεικνύεται ο μόνος δρόμος για να βγει η χώρα μας από τη βαθιά κρίση που διέρχεται η ελληνική κοινωνία γενικά. Η κατάσταση, σύντροφοι, εμφανίζεται σύνθετη και περίπλοκη. Το μαζικό προοδευτικό κίνημα (ΜΠΚ), το ταξικό, έχει να αντιμετωπίσει από εδώ και εμπρός νέες προκλήσεις και δυσκολίες συνάμα στην πορεία προς το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που θα πραγματοποιηθεί σε μια από τις κρισιμότερες περιόδους του διεθνούς επαναστατικού κινήματος.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, χρειάζεται από την πλευρά μας να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις, όπως αναφέρουν οι Θέσεις, να γίνει ένας σωστός προγραμματισμός ανοίγματος συζητήσεων από όλους μας, με οπαδούς, φίλους και γενικότερα με όλους τους εργαζόμενους στο χώρο που βρίσκεται και εργάζεται ο καθένας από μας. Με τις Θέσεις του ΚΚΕ που στοχεύουν στην ανάπτυξη της πάλης και τη λαϊκή συσπείρωση όλων των εργαζομένων.

Ομως, το κύριο που χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, είναι ότι, όπου και αν βρισκόμαστε, όπου και αν ζούμε και εργαζόμαστε, γύρω μας, κοντά μας, υπάρχουν δυνάμεις που είναι έτοιμες με τον έναν ή άλλο τρόπο να μπουν στην πάλη, που μπορούν να μη συμφωνήσουν σε όλα με το Κόμμα μας, αλλά είναι δυνατόν σε ένα ή και περισσότερα ζητήματα να παλέψουμε από κοινού με αυτές τις δυνάμεις. Τέτοια παραδείγματα έχουμε πάρα πολλά, π.χ. δημιουργούνται επιτροπές αγώνα στα επιμέρους καυτά προβλήματα, όπως των εργατών στους διάφορους κλάδους, των συνταξιούχων, των μαθητών κ.ά. Η λαίλαπα της ακρίβειας, της λιτότητας, της ανεργίας δεν είναι αναπόφευκτη αγαπητοί φίλοι, δεν είναι μοιραίο να πλουτίζουν οι πλούσιοι και να φτωχαίνουν οι φτωχοί. Δεν είναι μοιραίοι οι πολιτικοί τυχοδιωκτισμοί και υποτέλεια στους ξένους. Γι' αυτό λέει το Κόμμα μας, δεν πάει άλλο πια, μπορεί και πρέπει να αλλάξει. Η λύση, σύντροφοι, βρίσκεται στη συσπείρωση όλων των δυνάμεων του Μετώπου. Για την πραγμάτωση αυτού του σκοπού χρειάζεται να ενισχυθεί το ΚΚΕ, η μόνη δύναμη που αντιστέκεται και παλεύει για μια άλλη φιλολαϊκή πολιτική.

Με αυτή τη βεβαιότητα, το Κόμμα μας εκθέτει ανοιχτά τις Θέσεις για συζήτηση στο Κόμμα και στο λαό μας. Οσο και αν είναι δύσκολος ο δρόμος που ακολουθούμε, είναι μονόδρομος και θα πετύχουμε στην εκπλήρωση των καθηκόντων που βάζουν οι Θέσεις της ΚΕ για το 18ο Συνέδριό του. Η κεντρική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού μετώπου πάλης με στόχο τη Λαϊκή Εξουσία και τη Λαϊκή Οικονομία απαιτεί όλα τα σφυριά, όλες οι δυνάμεις να συγκεντρώσουν την προσοχή τους στο ενιαίο αυτό καθήκον. Με αυτές τις σκέψεις θέλω να πιστεύω πως το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ θα γίνει ένας σταθμός και μια αφετηρία μεγάλων πολιτικών εξελίξεων για το καλό του τόπου μας, για την Ελλάδα, για το λαό μας.

Συντροφικά

Καπουτζής Παναγιώτης
Κομματική Οργάνωση Πολίχνης - Θεσ/κη

Ριζοσπάστης - 13 Φεβρουαρίου 2009