February 11, 2009

ΜΕΛΙΣΣΑΡΗΣ, ΞΕΝΟΦΩΝ - Για το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Σύντροφοι,

Οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να κινητοποιήσουν τόσο τον κομματικό μηχανισμό, όσο και τις άμεσα ενδιαφερόμενες λαϊκές εργαζόμενες μάζες, σε αγωνιστική πορεία ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος. Το αν θα το πετύχουμε, εξαρτάται από όλους μας. Τη μεγαλύτερη όμως ευθύνη την έχει η ΚΕ, δηλαδή η ηγεσία του Κόμματος, με το κατά πόσο η στρατηγική και η τακτική της θα είναι τέτοια που θα πείσει το λαό να συνειδητοποιήσει ότι ο δρόμος του αγώνα που προτείνουμε είναι ο σωστός και ότι η Κομμουνιστική Κοινωνία είναι η αναγκαιότητα για να απαλλαγεί ο άνθρωπος από την ανθρώπινη εκμετάλλευση, που εντείνεται πολύ περισσότερο τα τελευταία χρόνια και καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Τα παραγόμενα αγαθά και τα μέσα παραγωγής ανήκουν σε όλους τους ανθρώπους κι όταν αυτό το συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι και βαριά εκμεταλλευόμενοι από τους ιδιοκτήτες δε θα επιτρέψουν καμιά ιδιοκτησία όπου Γης. Η όλη στρατηγική και τακτική του Κομμουνιστικού Κινήματος δεν πρέπει να παρεκκλίνει από αυτόν το δρόμο, που οι κλασικοί Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν έθεσαν και συγκρότησαν σε στέρεες βάσεις με την κοσμοθεωρία μας.
Το κομμουνιστικό κίνημα βαριά τραυματισμένο σήμερα, τόσο από ανίκανες όσο και από προδοτικές ηγεσίες του υπαρκτού Σοσιαλισμού, μας έχουν βάλει στη γωνία κάνοντάς μας απλώς γκρινιάρηδες παρατηρητές της άγριας εκμετάλλευσης των εργαζομένων λαών από μια χούφτα ιδιοκτητών.

Σε ένα βαθμό ο υπαρκτός Σοσιαλισμός ικανοποίησε προοδευτικά πολλά ζωτικά ζητήματα των εργαζομένων όπως εργασία, κατοικία, υγεία, παιδεία, μόρφωση, αθλητισμός κ.ά. καθώς και μια σιγουριά ότι όλα θα πήγαιναν καλύτερα. Εκεί που περιμέναμε να πέσει ο καπιταλισμός, πέσαμε εμείς. Εδώ γεννιούνται πολλά ερωτηματικά για το τι έφταιξε. Πολλά ειπώθηκαν και πολλά θα ειπωθούν ακόμα, μα την κυριότερη ευθύνη για την επιτυχία ή την αποτυχία πάντα την έχουν οι ηγεσίες των Κομμουνιστικών Κομμάτων. Η οργανωτική δομή των Κομμουνιστικών Κομμάτων θεωρητικά είναι καλή, αλλά πρακτικά πολλές φορές είναι καταπιεστική. Οι αποφάσεις δε ζυμώνονται σε όλη την οργανωτική δομή ανεβοκατεβαίνοντας, αλλά μόνο κατεβαίνοντας κι όταν αυτές είναι λαθεμένες αποκόβεται η ηγεσία από τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, αδυνατίζοντας την κομμουνιστική προοπτική της κοινωνίας. Αυτό έκαναν οι ηγεσίες των ΚΚ του υπαρκτού Σοσιαλισμού κάνοντας το ανύπαρκτο, και με την ύπουλη ακαμψία τους έδωσαν πισώπλατα μαχαιριά στο παγκόσμιο προοδευτικό κίνημα απομακρύνοντας τη σοσιαλιστική προοπτική.

Το ζητούμενο είναι η ηγεσία (κυρίως η ΚΕ και το ΠΓ) του Κόμματος με τις αποφάσεις της, να εμπνέουν τις εργαζόμενες μάζες κινητοποιώντας τες να συσπειρωθούν στο συνδικαλιστικό κίνημα, που είναι απαραίτητο εργαλείο, για τη συνειδητοποίηση των εργαζομένων για τη σοσιαλιστική προοπτική μέσα από τους αναγκαίους μαζικούς αγώνες.

Η αποστολή των κομμουνιστών σοσιαλιστών στο μαζικό κίνημα είναι να ενώσουν τους εργαζόμενους στον αγώνα για τη βελτίωση της ζωής τους, κερδίζοντας με τον αγώνα τους κάθε μέρα, πετραδάκι - πετραδάκι τα δίκια τους. Πρέπει στο συνδικαλιστικό ζήτημα να μάθουμε να δουλεύουμε συμμετέχοντας και στα πιο αντιδραστικά συνδικάτα, που οι εργαζόμενοι εκεί πλήττονται περισσότερο, που έχουν περισσότερο την ανάγκη μας, που εκεί πρέπει να φτάσει η φωνή της συντροφικότητας, της ελπίδας. Εκεί μέσα θα αποκαλύψουμε τις αντιδραστικές εργοδοτικές ηγεσίες και όχι ξέχωρα από το απέναντι πεζοδρόμιο. Οπως λέει και ο ποιητής «εμείς δεν ήρθαμε για να ξεχωρίσουμε από τον κόσμο, εμείς ήρθαμε για να ανταμώσουμε τον κόσμο»!!. Εμείς πολλές φορές φερόμαστε στον κόσμο σαν σοφοί, με απαράδεκτη υπεροψία κάνουμε τον επαναστάτη λέγοντάς τους: ή με μας ή με τους άλλους, ή όλα ή τίποτα. Ο εργαζόμενος κόσμος μάς θέλει συνεργάτες κι όχι στρατηγούς. Το Λαό τον κάνουμε στρατηγό κι υπηρετούμε τα συμφέροντά του. Πρέπει να αγκαλιάσουμε τον κόσμο για να μας αγκαλιάσει, κι αυτό δε θα γίνει με διαταγές αλλά με συνεννόηση γιατί αυτό που θέλουμε εμείς το θέλουν κι αυτοί, αλλά ο τρόπος μας δεν έχει το σωστό σερβίρισμα.

Βαδίζοντας το Κόμμα μας για το 18ο Συνέδριο, η νέα ΚΕ και το ΠΓ που θα εκλεγεί, θα πρέπει να βγει με νέο πρόσωπο, νέο λεξιλόγιο, νέο ύφος εμπλουτίζοντας την κομμουνιστική κοσμοθεωρία μας, στα πλαίσια της σημερινής εποχής, στη βάση των σύγχρονων απαιτήσεων και αναγκών της κοινωνίας.

Η βαθιά οικονομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, που βρίσκεται σε εξέλιξη με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους τους εργαζόμενους και τις κοινωνικές αναταραχές που θα επιφέρουν, βάζουν νέα αυξημένα καθήκοντα στο Κομμουνιστικό Κίνημα. Πρέπει να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και να αποκρούσουμε τις καταστροφικές συνέπειες προς όφελος της κοινωνίας, των ανθρώπων της εργασίας.

Θα είναι πολύ βαριές οι καρέκλες της νέας ηγεσίας του ΚΚΕ, που πρέπει με πολύ υπευθυνότητα και σοβαρότητα να διευθύνουν το κόμμα, να βγει πιο δυναμωμένο για το καλό του εργαζόμενου λαού μας. Πρέπει η νέα ηγεσία καθοδηγώντας τις κομματικές οργανώσεις να βρει τους τρόπους εκείνους θα δραστηριοποιήσουν εμάς τα μέλη του κόμματος να πρωτοστατήσουμε στα νέα αγωνιστικά μας καθήκοντα που επιβάλουν οι καιροί.

Να μάθουμε όλοι μας να συντρίψουμε το εγώ μας και να εμπεδώσουμε το Εμείς.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς.

Ξενοφών Μελισσάρης
ΚΟΒ Θεσπιών

Ριζοσπάστης - 24 Δεκεμβρίου 2008