February 24, 2009

ΜΑΤΗΣ, ΑΛΕΞΗΣ - Για το σοσιαλισμό

Η νίκη των μπολσεβίκων στη Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση είναι η πλήρης κι αδιαμφισβήτητη επιβεβαίωση της θεωρίας του Μαρξισμού - Λενινισμού ως επιστημονικής.

Σήμερα, αποδεικνύεται για δεύτερη φορά. Η επεξεργασία των θέσεων της ΚΕ του Κόμματός μας για το σοσιαλισμό, με βρίσκει σύμφωνο και ως προς τη μορφή και ως προς το περιεχόμενο. Με την προϋπόθεση ότι θα «...δώσουμε συνέχεια στη μελέτη κι έρευνα, στην καλύτερη κωδικοποίηση των συμπερασμάτων και σε θέματα που μέχρι σήμερα δεν έχουμε θίξει ολοκληρωμένα» (επίλογος - σ. 43).

Το κείμενο αυτό αποκτάει μια άλλη σημασία, σαν ενότητα των Θέσεων, σαν ολότητα κατευθύνσεων. Κατ' αρχήν, είναι το πρώτο Μαρξιστικό - Λενινιστικό κείμενο Θέσεων για το Σοσιαλισμό παγκοσμίως μετά τις ανατροπές στα σοσιαλιστικά κράτη, την καπιταλιστική παλινόρθωση. Αυτό, από μόνο του, προσδιορίζει την ιστορική του σημασία κι αξία.

Δεύτερον, επιβεβαιώνει την αταλάντευτη θέση όλων εκείνων των συντρόφων, που μπροστά στην επίθεση της αστικής τάξης, με προμετωπίδα τους οπορτουνιστές, κράτησαν ψηλά τη σημαία όλων των κομμουνιστών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να επισημάνουμε ότι, σε δέκα επτά (17) μόλις χρόνια (ιστορικά απίστευτα μικρός χρόνος), το ΚΚΕ κατάφερε όχι μόνο να ανασυντάξει τις δυνάμεις του, αλλά και να αναπτύξει τους αναγκαίους υλικούς όρους αντεπίθεσης της εργατικής τάξης.

Τρίτον, κατάφερε να οξύνει την ταξική πάλη και να βοηθήσει στην ωρίμανση των προϋποθέσεων για τη συνειδητοποίηση της εργατικής τάξης ως τέτοιας. Οι Θέσεις της ΚΕ για το Σοσιαλισμό αντανακλούν αυτό το επίπεδο. Και μάλιστα, δίνουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση για την επίτευξη καλύτερης ποιοτικής και ποσοτικής ανάπτυξης του Κόμματος ως λοκομοτίβας της εργατικής τάξης.

Τέταρτον, ξεκαθαρίζουν αρκετά σημεία στη θεωρητική διαπάλη μετά το 1991, γεγονός που θα μας βοηθήσει, και όχι μόνο εμάς, να στραφούμε με μεγαλύτερη επιμέλεια κι εμβάθυνση στη θεωρία μας, βοηθώντας στην παραπέρα εξομάλυνση των ιδεολογικών «σκουπιδιών», προερχόμενων από τα απόνερα της διάσπασης.

Πέμπτον, η ανάδειξη της ιστορικής μας υποχρέωσης, να υπερασπιστούμε τον πρώτο εφαρμοσμένο Σοσιαλισμό από εμφάνισης ανθρώπου, ιδιαίτερα την ηρωική περίοδο της μεγάλης ανάπτυξης του σοσιαλισμού, όπου στην ηγεσία του ΚΚΣΕ ήταν ο Ιωσήφ Στάλιν, είναι καταλύτης για την οριοθέτησή μας απέναντι στους οπορτουνιστές, αλλά και για την αντεπίθεσή μας για την κατάληψη της εξουσίας.

Εκτον, από τον προσυνεδριακό διάλογο αλλά και από τις αντιδράσεις των αστών, φάνηκαν τα πρώτα αποτελέσματα, αφού όλοι υποχρεώνονται να πάρουν θέση, και μάλιστα ξεκάθαρη, χωρίς ιδεολογικές περικοκλάδες και θεωρητικές θολούρες. Ακόμα κι εκείνοι, που προσπαθούν μέσα από τα κείμενά τους να παρουσιάσουν σαν σχήμα ιδεολογικής αντίθεσης Λένιν - Στάλιν τις περιόδους που ηγούνταν του ΚΚΣΕ οι συγκεκριμένοι πρωτοπόροι επαναστάτες, δεν μπορούν πια να αποκρύψουν την ιδεολογική τους αφετηρία και στόχο. Ακριβώς γι' αυτόν το λόγο, μπορώ να διακρίνω και να διαπιστώσω ότι εμφανίζεται μια ομάδα συγγραφέων στον προσυνεδριακό διάλογο (πανεπιστημιακοί διανοούμενοι, ξεκομμένοι από τα λαϊκά κινήματα και τους ταξικούς αγώνες, αλλά και κάποιοι σύντροφοι), με κοινό χαρακτηριστικό την παραπάνω θέση, οι οποίοι, προκειμένου να φτάσουν στο επιθυμητό, γι' αυτούς, αποτέλεσμα, επικαλούνται τις διαλεκτικές αρχές του μαρξισμού, μέσα από την καταφανέστατη στατική τους ματιά, ώστε να προσδώσουν επιστημονικότητα στην επιφανειακή τους ανάλυση. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι δίνεται η μεγάλη δυνατότητα σε όλους τους συντρόφους να τοποθετηθούν συγκεκριμένα και όχι υπό το διάχυτο ημίφως της υποκειμενικής «ορθότητας». Πάρα πολλοί σύντροφοι - με χαρά μπορώ να πω και νεολαίοι σύντροφοι - έχουν ήδη απαντήσει με ιδιαίτερη εμβρίθεια στη θέση αυτή, αλλά και συνολικότερα στον προβληματισμό για το σοσιαλισμό που είχαμε και που θέλουμε.

Το δέκατο όγδοο (18ο) Συνέδριο του Κόμματος, λόγω των Θέσεων για το Σοσιαλισμό, αποτελεί από τα σημαντικότερα της Ιστορίας του, αλλά και του Παγκόσμιου Κομμουνιστικού Κινήματος. Οι θέσεις μας και η δημιουργική ανάπτυξή τους είμαι πεπεισμένος ότι θα προωθήσουν ακόμα περισσότερο τις θέσεις της εργατικής τάξης, στην εξέλιξη του ταξικού πολέμου, έναντι των αστών, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο στην κατάκτηση της Λαϊκής Εξουσίας. Γι' αυτό, θα πρέπει να τις στηρίξουμε, να τις εξαπλώσουμε και να τις κάνουμε κτήμα όλου του λαού.

Αλέξης Ματής
ΚΟΒ Φάρου Νέας Σμύρνης

Ριζοσπάστης - 29 Ιανουαρίου 2009