February 24, 2009

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ - Για πιο ισχυρό ΚΚΕ

Το Κόμμα, οι οργανωμένες δυνάμεις του, μπορούν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο, να λειτουργούν αποτελεσματικά μόνο όταν αποτελούν στην ουσία την πρωτοπορία του χώρου τους. Και αυτό έχει να κάνει με το πόσο η κάθε ΚΟ είναι δεμένη με τους εργαζόμενους του χώρου της. Κατά πόσο οι κομμουνιστές πρωτοστατούν στην οργάνωση των αγώνων και την πάλη για τα προβλήματα του κλάδου. Μόνο τότε μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των εργαζομένων, να τους κάνουν να πειστούν ότι έχουν δίπλα τους ένα σταθερό συμπαραστάτη. Και αυτό δεν είναι κάτι που κερδίζεται έτσι απλά. Αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία, απαιτεί καλή γνώση του χώρου, ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε έγκαιρα το κλίμα σε κάθε χώρο, να ανταποκρινόμαστε στις διαθέσεις των εργαζομένων.

Αποτελεί αδυναμία μας ότι αυτό δεν το έχουμε κερδίσει σε πολλούς κλάδους ή το έχουμε κερδίσει σε μικρό όμως βαθμό. Τα πρακτικά μέτρα που παίρνουμε δεν αρκούν. Προσέξαμε πως με την περίπτωση της δολοφονίας του 15χρονου, μια σειρά κόσμος, από αυτούς που θεωρούμε αμέτοχους και αδιάφορους κατέβηκε στο δρόμο, είτε στο πλευρό μας, είτε μόνος του ή επηρεασμένος από άλλες δυνάμεις. Φάνηκαν ορισμένες υπαρκτές αδυναμίες Κομματικών Οργανώσεων στην οργάνωση και καθοδήγηση αυτού του κόσμου. Ή στο πώς οι ίδιες οι ΚΟΒ δημιουργούν κλίμα στο χώρο τους αναδεικνύοντας τα προβλήματα π.χ. συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στην απεργία.

Χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, να γίνουμε ικανοί να ανταποκρινόμαστε, ειδικά σε συνθήκες όξυνσης. Να έχουμε σταθερή επαφή με τις μάζες. Και το βάρος της δουλειάς μας πρέπει να πέσει στους μεγάλους κλάδους. Εκεί που συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός εργαζομένων και κυρίως στους στρατηγικούς τομείς που πρέπει να αποτελούν πεδίο σοβαρής αντιπαράθεσης.

Πιο συγκεκριμένα, στο μεγαλύτερο κλάδο παραγωγής στην περιοχή μας που είναι η ΔΕΗ, πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι για το πώς θα ενισχύσουμε τη δράση και την παρέμβασή μας, πώς θα ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας που δρουν στο χώρο της ΔΕΗ.

Αυτό ακριβώς γιατί βλέπουμε πώς επιδρούν οι αρνητικοί συσχετισμοί που υπάρχουν τόσο σε πολιτικό όσο και σε συνδικαλιστικό επίπεδο:

1. Στον ίδιο τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, αφού αποτελεί ένα στρατηγικό τομέα, σχετίζεται με το σύνολο της παραγωγικής βάσης, αλλά και με τις διεθνείς σχέσεις, την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας.

2. Στους εργαζόμενους της επιχείρησης καθώς η απελευθέρωση όξυνε ακόμη περισσότερο τις ήδη άθλιες εργασιακές σχέσεις, τις άσχημες συνθήκες εργασίας, τις επαγγελματικές ασθένειες και εργατικά «ατυχήματα», την εργολαβοποίηση κλπ.

3. Γενικότερα στη λαϊκή οικογένεια που ακριβοπληρώνει το ρεύμα για την οικιακή κατανάλωση.

4. Στην τοπική κοινωνία, με την ένταση της περιβαλλοντικής καταστροφής, τις αναγκαστικές μετεγκαταστάσεις οικισμών που συχνά ήταν βίαιες και χωρίς επαρκείς αποζημιώσεις.

5. Το ρόλο της εργατικής αριστοκρατίας που χρόνια τώρα αναπαράγεται και συντηρείται από την άρχουσα τάξη και αξιοποιείται στην προώθηση στελεχών στην τοπική αυτοδιοίκηση, με στήσιμο ρουσφετολογικών μηχανισμών, παρεμβάσεις σε άλλα συνδικάτα κλπ. Η αλλαγή των συσχετισμών στο χώρο της ΔΕΗ που απασχολεί πάνω από 9.000 εργαζόμενους στο Λεκανοπέδιο θα φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις και ανέβασμα της ταξικής πάλης σε όλα τα επίπεδα, θα δώσει άλλη πνοή στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Βασικές προϋποθέσεις για να αλλάξουν οι συσχετισμοί είναι:

1. Η ολόπλευρη στήριξη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ Ενέργειας και του ταξικού Συνδικάτου Ενέργειας (ΣΕΕΕΝ).

2. Ανάδειξη των ευθυνών των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ και του άθλιου ρόλου των οπορτουνιστών της ΣΑΔ/ΣΥΝασπισμού στα σωματεία καθώς έχουν αναγορευτεί σε φορείς ταξικής συνεργασίας και χυδαίου αντικομμουνισμού.

3. Συνέπεια και αγωνιστικότητα στους χώρους δουλειάς.

4. Στήριξη και ενίσχυση του Συντονιστικού για το περιβάλλον και ανάληψη πρωτοβουλιών για ανάδειξη των καταστροφικών αποτελεσμάτων που έχει η λειτουργία της ΔΕΗ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή τη λογική του κέρδους της πλουτοκρατίας.

5. Εκλαΐκευση των θέσεων του Κόμματος για την ενέργεια πλατιά στο λαό ενταγμένη στη συνολική πρόταση για τη λαϊκή οικονομία και λαϊκή εξουσία.

6. Παράλληλη ιδεολογικοπολιτική δουλειά, με αυτοτελή παρέμβαση του Κόμματος, για να απαντιούνται ιδεολογήματα και θεωρίες της αστικής τάξης, να κερδίζονται οι εργαζόμενοι με την πολιτική του ΚΚΕ. Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη να γνωρίζουν πως δίπλα τους υπάρχει μια αταλάντευτη δύναμη που με συνέπεια παλεύει για τα δικαιώματά τους. Η ισχυροποίηση των οργανώσεων και συνολικά του Κόμματος, περνάει πρώτα μέσα από την πάλη για την κατάκτηση της εμπιστοσύνης των μαζών, την αναγνώριση του πρωτοπόρου ρόλου των κομμουνιστών.

Δημήτρης Παπαδόπουλος
ΑΕ Πτολεμαΐδας

Ριζοσπάστης - 29 Ιανουαρίου 2009