January 23, 2009

ΧΡΟΝΑΣ, ΤΑΣΟΣ - Προσηλωμένοι στη συλλογική επεξεργασία

Οι Θέσεις της ΚΕ για το 18ο Συνέδριο πρέπει να εκτιμηθούν ιδιαίτερα για την ακρίβεια και τη σαφήνεια που τις χαρακτηρίζει στην περιγραφή της επικρατούσας κατάστασης, στην ανάλυση των αιτιών της και, φυσικά, στην ανάδειξη των συνεπειών που προκύπτουν για την εργατική τάξη και το λαό συνολικότερα.

Σαν χρήσιμες, απόλυτα αναγκαίες και ρεαλιστικές, πρέπει να αξιολογηθούν οι πολιτικές προτάσεις και οι στόχοι που διατυπώνονται στην προέκταση του Προγράμματος του Κόμματος, προκειμένου να εξασφαλιστεί άμεσα η βελτίωση των συνθηκών ζωής του λαού και φυσικά, η προοπτική της κοινωνικο-πολιτικής απελευθέρωσής του. Η πορεία προς το Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό.

Αναδεικνύεται ξεκάθαρα η ανάγκη του ισχυρού ΚΚΕ και η σημασία υλοποίησης των καθηκόντων που τίθενται, για τη συνεχιζόμενη ανάπτυξή του, αφού μόνο αυτό μπορεί να εγγυηθεί τις εξελίξεις σε όφελος των εργαζομένων.

Πέρα, όμως, από αυτή τη διαπίστωση, στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου, πρέπει να σημειώσει κανείς πως:

  • Οι Θέσεις της ΚΕ διατηρούν σταθερή ενιαία εσωτερική λογική, χαρακτηριστική για τη συνεπή υπεράσπιση των συμφερόντων και της προοπτικής του εργαζόμενου ανθρώπου. Εχουν επιστημονική βάση και τεκμηρίωση και, φυσικά, παίρνουν υπόψη τους κάθε πρόοδο στις επιστήμες και την τεχνολογία.
  • Αναφέρονται στα όσα σημαντικά συνέβησαν στην Ελλάδα και τον κόσμο, τα τελευταία χρόνια, αποδείχνοντας, με τον πιο αδιάψευστο τρόπο, πως οι κομμουνιστές ζουν μέσα στην κοινωνία, αντιλαμβάνονται, μελετάνε και συζητάνε τις σύγχρονες εξελίξεις.
  • Πρόκειται για μια υπεύθυνη προσπάθεια του Κόμματός μας να συμβάλει στη διαμόρφωση κριτηρίων πολιτικής σκέψης στον εργαζόμενο που θα τις μελετήσει. Στην παραδοχή της αξίας της συλλογικής δουλειάς και στη διαμόρφωση συνειδητών επιλογών, σε αντίθεση με τις πολιτικές άλλων κομμάτων που επιδιώκουν να εξαπατούν, να παραπλανούν και να παρασύρουν.
  • Παρουσιάζουν τις κοινωνικο-πολιτικές εξελίξεις ξεκινώντας από την οικονομική βάση της κοινωνίας μας, βοηθώντας να κατανοηθούν οι αιτίες των προβλημάτων και το πού πρέπει να στραφούν οι επιδιώξεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Αναδείχνουν τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην οικονομία και την πολιτική, εμποδίζοντας τη δημιουργία λαθεμένων αντιλήψεων και αυταπατών. Δίνουν την ευκαιρία να κατανοηθεί ο ρόλος της εργασίας και του εργαζόμενου ανθρώπου στη διαμόρφωση των εξελίξεων και της Ιστορίας.
  • Ο τρόπος που προσεγγίζουν τα ζητήματα και η αναλυτική προσπάθεια για την εξήγηση καταρρίπτει κάθε αντίληψη πως οι κομμουνιστές είναι αρνητές της μελέτης και της πολύπλευρης ανάλυσης. Απόλυτοι και δογματικοί. Δείχνει την προσήλωσή μας στη συλλογική εξέταση των πραγμάτων.

Αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα συζητήσουμε με τους νέους ανθρώπους της εποχής μας, συνδυασμένα με την Ιστορία του λαού και του Κόμματός μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις συντονισμένες επιθέσεις των ταξικών μας αντιπάλων. Για να μειώσουμε δραστικά την επιρροή τους σε εργαζόμενους με περιορισμένες εμπειρίες και παραμορφωμένους, από τον καπιταλισμό, στόχους.

Με επιμονή και σταθερότητα, πρέπει να προβάλλουμε αυτό που δείχνει η Ιστορία μας και αποδεικνύουν οι Θέσεις και οι συζητήσεις μας για το 18ο Συνέδριο. Το ΚΚΕ είναι το πιο δημοκρατικό κόμμα, με σταθερές αρχές και αξίες, με επιστημονική μεθοδολογία. Σύγχρονο. Πάντα μέσα στις εξελίξεις. Απαντοχή και ελπίδα για τους εργάτες. Για ολόκληρο το λαό και τα παιδιά του.

Ολα αυτά δεν είναι αυτονόητα, ούτε γενικά αποδεκτά. Αντίθετα, βρίσκονται στην προπαγάνδα των αντιπάλων μας, που έχουν απαραίτητο συστατικό στοιχείο της πολιτικής τους τον αντικομμουνισμό και διαθέτουν πολλά μέσα και δρόμους επικοινωνίας με το λαό.

Είναι απόλυτα αναγκαίο, λοιπόν, να βγούμε επιθετικά γύρω από το τι είναι σύγχρονο και δημοκρατικό, αποκαλύπτοντας πως υποκριτικά αυτοχαρακτηρίζονται έτσι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συγκαλύψουν τις αναχρονιστικές και αντιδραστικού - αντιλαϊκού χαρακτήρα επιλογές τους. Πως οι θέσεις και η πρακτική τους αποσκοπούν στο να διατηρήσουν το καθεστώς της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης και, φυσικά, δεν μπορεί να είναι δημοκρατικές.

Πρέπει να αποκαλύψουμε τον βαθύτατα αντιδραστικό χαρακτήρα των οπορτουνιστών, που είναι διαχρονικός και δεν μπορεί να συγκαλυφτεί με παχιά λόγια, φραστικά σχήματα και νεολογισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ανάγκη να κατανοηθεί πως το καινούριο έχει αξία, αν είναι ταυτόχρονα και θετικό για το λαό. Από αυτή την άποψη θα πρέπει και να κρίνεται.

Μια τέτοια πρακτική, για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να συνδυαστεί με ένα πλατύ άνοιγμα στην κοινωνία. Με την αύξηση και το βάθεμα των σχέσεών μας με τους εργαζόμενους. Με πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν και θα ουσιαστικοποιούν τις επαφές μας μαζί τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση, οφείλουμε να επιμείνουμε και να βελτιώσουμε τη δουλειά μας στο μαζικό κίνημα. Σε κλαδικά και εργοστασιακά σωματεία, σε επιτροπές αγώνα, σε κάθε μορφής συσπείρωση εργαζομένων.

Εκεί οφείλουμε να πολιτικοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τις παρεμβάσεις μας. Οφείλουμε να δυναμώσουμε τη σύγκρουση με ό,τι πληγώνει τους εργαζόμενους, δημιουργώντας προϋποθέσεις μια τέτοια λογική να γενικεύεται, επιδρώντας και στις συνειδήσεις, διευκολύνοντας την ανάπτυξη της ταξικής πάλης.

Σε αυτό το σημείο κρίνω σκόπιμο - εντελώς κωδικοποιημένα - να σημειώσω ορισμένες σκόρπιες σκέψεις για συλλογικότερη επεξεργασία:

  • Η συνολική ικανότητα του Κόμματος να συσπειρώνει είναι συνάρτηση των επιμέρους συγκεκριμένων προσπαθειών που καταβάλλει κάθε οργάνωση, όργανο, ομάδα δουλειάς ή σύντροφος. Η συσπείρωση πραγματώνεται μέσα από την πρακτική συγκεκριμενοποίηση.
    Η διαλεκτική σύνδεση ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα ζητήματα, που αναγνωρίζεται και διατυπώνεται λεκτικά, αυτοαναιρείται και ακυρώνεται αν δεν επιχειρεί κανένας να την επιβεβαιώνει πρακτικά και συγκεκριμένα.
  • Μας ενδιαφέρει και επιδιώκουμε την ολοκληρωμένη μαρξιστική μόρφωση και φυσικά την άρτια κομμουνιστική παιδεία, που δεν μπορούν να περιοριστούν στα χαρακτηριστικά επιδέξιων καταφερτζήδων στην καθημερινή δουλειά, όση μαχητικότητα και ενθουσιασμό και αν δείχνουν. Οσο καλά και αν μιλάνε. Η δουλειά υποδομής είναι απόλυτα αναγκαία και προσιδιάζει στο κόμμα νέου τύπου και τα επαναστατικά του χαρακτηριστικά.
  • Οι τομείς δουλειάς είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι στην ανάπτυξη της δράσης μας. Αποτελούν σημαντική μορφή οργανωτικής δουλειάς και δεν πρέπει να υποτιμώνται ή να παραμελείται η λειτουργία τους.

Χρονάς Τάσος
Μέλος του Γραφείου Περιοχής
Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας

Ριζοσπάστης - 9 Νοεμβρίου 2008