January 27, 2009

ΠΑΥΛΑΚΗΣ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ - Για το δεύτερο θέμα

Οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο και για το Σοσιαλισμό όπως αυτός εφαρμόστηκε στην ΕΣΣΔ μετά τη Μεγάλη Σοσιαλιστική Επανάσταση του 1917, είναι από τα πιο βαρυσήμαντα κείμενα των τελευταίων 17, τουλάχιστον, χρόνων. Είναι απρόσβλητες οι θέσεις αυτές σ' όλη τους την έκταση, διότι είναι επιστημονικά - ιστορικά τεκμηριωμένες. Προσεκτικά, μπορούμε ίσως να σταθούμε σε μικρολεπτομέρειες, η παραπέρα έρευνα και μελέτη είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί, μας χρειάζεται και παραπέρα ανάλυση των θέσεων.

Σ' αυτά μπορούμε να συμβάλουμε αποτελεσματικά όλα τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, οι κομμουνιστές όπου Γης και οι διανοούμενοι που μέσα στη λαίλαπα των τελευταίων 20 περίπου χρόνων κατάφεραν να κρατήσουν ελεύθερη (αδούλωτη) τη σκέψη και τη συνείδησή τους.

Τα λίγα κείμενα τύπου Ρούση, τα οποία προσπαθούν να εμφανιστούν ως «κριτική στις Θέσεις», αυτοαποκαλύπτονται από το περιεχόμενό τους ως κείμενα προβοκατόρικα, οπορτουνιστικά, δανεισμένα από το εχθρικό οπλοστάσιο...

Ο Στάλιν, λοιπόν, που συνεχίζει να κάνει εφιαλτικό τον ύπνο των απανταχού εχθρών του σοσιαλισμού - κομμουνισμού ακόμη και μισό και πλέον αιώνα μετά το θάνατό του!

Προσπαθούν να μη συνειδητοποιηθεί ούτε και από τους ίδιους τους κομμουνιστές, να ξεχαστεί ότι για εκατοντάδες εκατομμύρια κολασμένων, ο Στάλιν υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει ως ο προστάτης όλων των εκμεταλλευόμενων ανθρώπων και λαών, ο φονιάς του χιτλεροφασισμού με το Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο που ο ίδιος κουμάνταρε, ο ίδιος ο σοσιαλισμός στην πράξη, η ίδια η Μεγάλη ΕΣΣΔ!

Ηταν σοσιαλισμός στην πράξη, με βάση τη μαρξιστική - λενινιστική θεωρία, αυτό που εφαρμόστηκε με χίλια εμπόδια στη Σοβιετική Ενωση, κυρίως ως τα 1956 και αφού δεν υπήρχε προηγούμενη πείρα ήταν σοσιαλισμός με τα σωστά και τα λάθη του.

Τα σωστά του άνοιξαν το δρόμο για το παρόν και το μέλλον του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Τα λάθη του μας δίδαξαν και μας διδάσκουν.

Αυτό το σοσιαλισμό υπερασπιζόμαστε και θα υπερασπιζόμαστε, είμαστε αισιόδοξοι και δυνατοί και στο παρόν και στο μέλλον, είμαστε περήφανοι γι' αυτόν.

Για την 90χρονη πορεία και τους αγώνες του ΚΚΕ: Σ' όλη αυτή την πορεία, χωρίς καμιά οπισθοχώρηση ή ανάπαυλα, οι Ελληνες κομμουνιστές έμειναν πιστοί στον εαυτό τους, στην εργατική τάξη, στην υπόθεση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Σ' αυτή τη μακρά αγωνιστική πορεία, αφάνταστα περισσότερα ήταν τα σωστά του ΚΚΕ από τα λάθη του.

Και τα δύο διαδραματίστηκαν κάτω από τις πιο σκληρές συνθήκες. Τα σωστά του ήταν και συνεχίζουν να είναι αποτέλεσμα αμέτρητων θυσιών.

Ολα αξιοποιήθηκαν σωστά. Γι' αυτό και το ΚΚΕ έμεινε πάντα όρθιο. Γι' αυτό και επιβίωσε!...

Σήμερα το ΚΚΕ δε βρίσκεται μόνο στην πρώτη γραμμή του αγώνα της ελληνικής εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων για τη σοσιαλιστική προοπτική στη χώρα μας. Στέκεται και στο κέντρο των σημερινών προσπαθειών για την ανασύνταξη ενός ισχυρού μαχητικού διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Σήμερα, όλα τα πραγματικά κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα σ' όλο τον κόσμο μελετούν την ιστορία του ΚΚΕ αλλά και τις Θέσεις του για το σοσιαλισμό του 20ού αιώνα. Μελετούν και τον πρωτοπόρο αγώνα του κάτω από τις σημερινές δύσκολες συνθήκες, αξιοποιούν και στο δικό τους αγώνα τη μακρόχρονη πορεία του ΚΚΕ.

Παρά ταύτα, εμείς οι Ελληνες κομμουνιστές δεν πιστεύουμε ότι κατακτήσαμε την κορυφή της τελειότητας. Βρισκόμαστε σε καλό σημείο, σε σωστό δρόμο αλλά μας μένουν πολλά ακόμη για λόγους αντικειμενικών και υποκειμενικών εμποδίων και δυσκολιών.
  • Νιώθουμε υπεύθυνοι για παραπέρα ανάπτυξη - ενίσχυση του εργατικού κινήματος με ταξικό προσανατολισμό. Ενίσχυση κατά κλάδο, ενότητα δράσης όλων των κλάδων κ.π.ά.
  • Κοινωνική συμμαχία, ένταση της δράσης για την κοινωνική συμμαχία. Χωρίς αυτή δεν μπορούν να επιτευχθούν ανακατατάξεις στο πολιτικό επίπεδο.
  • Παραπέρα ανάπτυξη της κομμουνιστικής - οργανωτικής οικοδόμησης. Ούτε κλειδαμπαρώματα της Οργάνωσης από υπερβολικούς φόβους, ούτε ανοίγματά της σα να ήμασταν «ξέφραγο αμπέλι». Το Κόμμα μας έχει τεράστια γνώση - πείρα για να μην μπορούν να περνούν από τα φίλτρα του, μέσα στις Οργανώσεις, πράκτορες του ιμπεριαλισμού και του οπορτουνισμού.
  • Μεγιστοποίηση της θεωρητικής κατάρτισης μελών και στελεχών. Κατάρτιση και εφαρμογή προγραμμάτων αυτομόρφωσης.
  • Καθημερινή έγκυρη ενημέρωση. Ο καθημερινός «Ριζοσπάστης» είναι ανάγκη να περάσει στα χέρια όλων των μελών μας.
  • Ενίσχυση των ΚΟΒ που υπάρχουν, οικοδόμηση νέων έστω και ολιγομελών.
  • Παραπέρα ενίσχυση της ΚΝΕ.
  • Ανάγκη εξεύρεσης - εξοικονόμησης του αναγκαίου χρόνου από το κάθε μέλος του Κόμματός μας για κομματική δουλειά, για τους κοινωνικούς καθημερινούς αγώνες, για πλήρη ενημέρωση και για αυτομόρφωση.
  • Για ό,τι άλλο οικοδομεί και καταξιώνει παραπέρα τον κάθε κομμουνιστή.

Στέφανος Παυλάκης
ΚΟΒ Σπηλίου Ρεθύμνου

Ριζοσπάστης - 28 Νοεμβρίου 2008