January 27, 2009

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΖΙΩΓΑ, ΜΑΙΡΗ - Σχετικά με τη σωστή επιλογή και ανάδειξη στελεχών

Τα στελέχη είναι το νευρικό σύστημα του Κόμματος, το πολυτιμότερο κεφάλαιό του.

Ακριβώς γι' αυτό, οι κομμουνιστές τονίζουν έντονα τα ζητήματα που σχετίζονται με την πολιτική στελεχών.

Καθώς είναι γνωστό, ακόμα και οι πιο σωστές αποφάσεις θα μείνουν στα χαρτιά, δηλαδή θα μείνουν ανεφάρμοστες, αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι να δουλέψουν για την εφαρμογή τους. Ετσι, το ζήτημα της σωστής ανάδειξης και διαπαιδαγώγησης των στελεχών πρέπει να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο της προσοχής του Κόμματος. Στη σημερινή περίοδο, που η αντίδραση, χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα μέσα προπαγάνδας, έχει ανεβάσει στη διαπασών την αντικομμουνιστική δραστηριότητά της και οργιάζει κυριολεκτικά σε βάρος των αγωνιστών της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, τα πιστά και αφοσιωμένα στελέχη του Κόμματος παίζουν αποφασιστικό ρόλο στη διοχέτευση της γραμμής του ΚΚΕ στις εργαζόμενες μάζες, γι' αυτό και ο σωστός χειρισμός του προβλήματος της επιλογής και ανάδειξης των στελεχών αποχτά ιδιαίτερη σημασία.

Πιστεύω ότι το πρόβλημα αυτό θα απασχολήσει οπωσδήποτε το 18ο Συνέδριο, ώστε να προωθήσει σε ανώτερη στάθμη το όλο οργανωτικό πρόβλημα του Κόμματος.

Με την ευκαιρία, θεωρώ σκόπιμο να εκθέσω ως μέλος του ΚΚΕ μερικές γνώμες σχετικά με την πολιτική στελεχών:

Είναι απαραίτητο, νομίζω, να γνωρίζουμε καλά τους ανθρώπους που αναδείχνονται σε διάφορα κομματικά καθοδηγητικά πόστα. Στην Ιστορία του ΚΚΕ υπήρξαν και περιπτώσεις λαθεμένης ανάδειξης στελεχών που προκάλεσαν σοβαρή ζημιά. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η προώθηση και ανάδειξη να γίνεται με βάση γνωριμίες, αλλά με βάση τη φυσιολογική ανάπτυξη του καθένα, με βάση τις ικανότητες που επέδειξε στην εκπλήρωση των κομματικών καθηκόντων και με το αν είναι σε θέση το δοσμένο στέλεχος να διατηρεί συνεχή επαφή με την κομματική βάση. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για την εφαρμογή των κομματικών αποφάσεων και το δυνάμωμα της κομματικής πειθαρχίας. Βέβαια, σημασία έχει και η σωστή τοποθέτηση του στελέχους που αναδείχνεται, δηλαδή η επιλογή της ειδικής δουλειάς που θα κάνει σύμφωνα με τις ικανότητες που διαθέτει. Μεγάλη σημασία έχει επίσης η βοήθεια που πρέπει να δίνεται στα στελέχη που, κυρίως, εκφράζεται με τον έγκαιρο και συστηματικό έλεγχο, με την κριτική των λαθών για να αποφεύγονται ζημιές και να μη γίνεται φθορά του ίδιου του στελέχους.

Επειδή στα χρόνια του αγώνα μας, κατοχή, εμφύλιο και πολιτική προσφυγιά πλάι στα καλά παραδείγματα πολλών αγωνιστών στελεχών, έχω γνωρίσει και αρκετά «στελέχη» τα οποία έχουν κάνει μεγάλη ζημιά στον αγώνα μας, γι' αυτό με την ευκαιρία που βρισκόμαστε μπροστά σ' ένα τέτοιο σημαντικό γεγονός για το Κόμμα μας όπως είναι η επικείμενη σύγκληση του 18ου Συνεδρίου του, θεώρησα καθήκον μου σαν μέλος του ΚΚΕ εδώ και 66 χρόνια να γράψω το σημείωμα αυτό.

Ποια πρέπει να είναι τα κριτήρια για την επιλογή και ανάδειξη στελεχών;

Να μερικά απ' αυτά:
  • Βαθιά πίστη και αφοσίωση στην ιερή υπόθεση του αγώνα του λαού μας, πίστη στις αρχές και τους σκοπούς του Κόμματος.
  • Σύνδεση με την κομματική βάση και τις εξωκομματικές μάζες, γνώση των προβλημάτων τους και συνεπής πάλη για τη λύση τους.
  • Ικανότητα σωστού προσανατολισμού στις νέες συνθήκες που προβάλλει η ζωή και ο αγώνας, πρωτόβουλη δραστηριότητα σε κάθε κατάσταση, θαρραλέα ανάληψη των ευθυνών για τη δράση του και για τη δράση του Κόμματος (πρότυπα τέτοιων κομμουνιστών έχει χιλιάδες να επιδείξει το Κόμμα μας).
  • Συνειδητή κομματική πειθαρχία, αναπτυγμένο το αίσθημα της κριτικής και της αυτοκριτικής.
  • Καμιά υποχώρηση μπροστά στις δυσκολίες.
  • Ιδεολογικό ατσάλωμα. Αντιπάλεμα της εχθρικής ιδεολογίας και των επιδράσεων του ταξικού εχθρού στις γραμμές μας - πάλη ενάντια στις διάφορες αντικομματικές παρεκκλίσεις.
  • Πίστη στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού.
Το κομματικό στέλεχος δεν πρέπει να κρίνεται από τα λόγια αλλά από τα έργα, από τη διάθεση και την ικανότητα να παλεύει πάντα με συνέπεια για την υπεράσπιση της γραμμής του Κόμματός μας.

Το κίνημά μας διαθέτει χιλιάδες δοκιμασμένους αγωνιστές, που σε όλες τις μπόρες του ταξικού αγώνα κράτησαν και κρατούν ψηλά τη σημαία της πάλης, τη σημαία του Κόμματός μας που συμπληρώνει τα 90χρονά του, του Κόμματος που πρωτοστάτησε στα χρόνια της τριπλής κατοχής και στον Εμφύλιο, που άναψαν και καθοδήγησαν οι Αγγλοαμερικάνοι ιμπεριαλιστές σε συνεργασία με την ντόπια αντίδραση.

Πιστεύω ότι το 18ο Συνέδριο θα σημειώσει σοβαρή στροφή και στο ζήτημα αυτό.

Μαίρη Παπαδοπούλου-Ζιώγα
Χαλκιδική

Ριζοσπάστης - 28 Νοεμβρίου 2008