January 25, 2009

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ - Σωστό - πέρα για πέρα σωστό (1)

«Το ΚΚΕ διατηρεί μια σπάνια αρετή, έχει διαχρονικά καθαρές θέσεις που εκφράζονται από μόνιμα καθαρούς ανθρώπους».

(Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος: «Ριζοσπάστης» 16 Μάη 1999)

Σωστό. Πέρα για πέρα σωστό.

Σύντροφοι. Οι Θέσεις της ΚΕ του Κόμματος, για το 18ο Συνέδριο Αντεπίθεσης, είναι Θέσεις «ξάστερου ουρανού», Θέσεις πεντακάθαρες, μα τόσο πεντακάθαρες - σαν τα γάργαρα ρυάκια του Ολύμπου, του Γράμμου, του Βίτσι, σαν το καθαρό ματωμένο λευκό πουκάμισο του εργάτη, του βιομηχανικού εργάτη, του εργάτη γης, του ανθρώπου του κάματου, είναι σαν - ΤΟ ΦΩΣ - του Βάρναλη - ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ.

Το ΚΚΕ - κατά κύριο λόγο - απευθύνεται στην εργατική τάξη και στα λοιπά λαϊκά στρώματα της κοινωνίας, που ...«διψάνε δίψινα και το νεράκι του θεού το χλαπαχλουπακίζουνε με τις οργασμένες χούφτες τους. Μ' αυτές τις χούφτες που κρατάνε το λάβαρο του Αγώνα που θα μας αξιώσει να μην είμαστε πια ελεύθεροι κακής ελευθερίας» (Γιάννης Σκαρίμπας) και όχι σε εκείνους, που ...«το αυγό ως ωόν και το νερό ως ύδωρ αισθάνονται» (Γιάννης Σκαρίμπας: Από το βιβλίο της Μαρίας Χατζηγιάννη «Ο ΑΛΛΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ», εκδ. ΣΕ). Σωστό. Πέρα για πέρα σωστό.

1) «Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εξελίσσονται σε όλα τα πεδία - οικονομικό, στρατιωτικό, πολιτικό, πολιτικό - και μεταξύ διαφόρων ομάδων κρατών - Ο πόλεμος, η βία και ο εκβιασμός - εκφοβισμός, η κρατική απειλή, η τρομοκρατία είναι σύμφυτα με τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος, πολύ περισσότερο στο ανώτατο στάδιό του, το ιμπεριαλιστικό. Για να εξασφαλιστεί καλύτερη θέση στα ευρωπαϊκά μονοπώλια στο διεθνή ανταγωνισμό, προωθούνται μεγάλης εμβέλειας επιθετικά εξοπλιστικά προγράμματα της ΕΕ. Ποινικοποιείται η ιδεολογία και η πολιτική δράση που οδηγεί έξω από τα όρια του καπιταλιστικού συστήματος» (Θέσεις για το 18ο Συνέδριο: 1ο - 2ο «Κεφάλαιο», 1, 2, 12). Σωστό. Πέρα για πέρα σωστό.

α) Δηλαδή; «Οι λυσασμένοι εξοπλισμοί και η πολιτική του ιμπεριαλισμού δημιουργούν στη σύγχρονη Ευρώπη μια τέτοια «κοινωνική ειρήνη», που μοιάζει περισσότερο με μπαρουταποθήκη» (Λένιν, 1913).

β) Οπότε: Καπιταλισμός - Ιμπεριαλισμός = «Νυχιών πολίτευμα / ορνέων λυσσόντων» (Πάβλο Νερούδα, τόμος 5, σελ. 63).

Πάμε παρακάτω:

2) «Στο πλαίσιο της ανισόμετρης ανάπτυξης, ο ελληνικός καπιταλισμός διατηρεί την αναβαθμισμένη θέση του στα Βαλκάνια, που πραγματοποιήθηκε μετά την καπιταλιστικοποίησή τους - Η ανισόμετρη ανάπτυξη του ελληνικού καπιταλισμού αποτελεί μόνιμο οργανικό χαρακτηριστικό του. Τα περιφερειακά αναπτυξιακά προγράμματα δεν ήταν δυνατό να την καταργήσουν» (Θέσεις για το 18ο Συνέδριο: 4ο Κεφάλαιο, 24 - 43). Σωστό. Πέρα για πέρα σωστό.

α) Δηλαδή: «Στον καπιταλισμό δεν μπορεί να γίνει ισόμετρο μεγάλωμα της οικονομικής ανάπτυξης των ξεχωριστών οικονομιών των ξεχωριστών κρατών - Η ανισομετρία της οικονομικής και πολιτικής ανάπτυξης είναι απόλυτος νόμος του καπιταλισμού» (Λένιν, 1915).
β) Γιατί: «Η χρησιμοποίηση των οικονομικών νόμων παντού και πάντοτε στις ταξικές κοινωνίες έχει βάση ταξική» (Στάλιν, 1952).

γ) Οπότε: «Τίποτε δεν είναι πιο φανερό από την κοινωνική, την ταξική βάση των θεμελιακών διαφορών» (Τζόζεφ Φρίμαν: «Αμερικάνικη προλεταριακή λογοτεχνία», εκδ. ΣΕ).

Πάμε παρακάτω:

3) «Το ΠΑΣΟΚ είναι επίσης κόμμα της αστικής τάξης, που δοκιμάζεται από μακροχρόνια κρίση. Πρόκειται για κρίση της σοσιαλδημοκρατίας και της δυνατότητας να ενσωματώνει λαϊκές δυνάμεις» (Θέσεις για το 18ο Συνέδριο: 5ο Κεφάλαιο, 47). Σωστό. Πέρα για πέρα σωστό.

α) Δηλαδή: Σοσιαλδημοκρατία η δημαγωγική, διότι: «Οι δημαγωγοί είναι οι χειρότεροι εχθροί της εργατικής τάξης...» (Λένιν, 1902).

β) Γιατί: «Η σοσιαλδημοκρατία αποτελεί το κύριο στήριγμα του καπιταλισμού μέσα στην εργατική τάξη» (Στάλιν, 1928).

Πάμε παρακάτω:

4) «Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ενσαρκώνει με τον πιο αυθεντικό τρόπο την ουσία του οπορτουνισμού, ως δύναμη στήριξης του αστικού πολιτικού συστήματος και της πολιτικής διαχείρισης της κρίσης του καπιταλισμού - Απολαμβάνει τη στήριξη ως δύναμη αναχώματος προς το ΚΚΕ - Η πολιτική του πρακτική χαρακτηρίζεται από καιροσκοπισμό, αφερεγγυότητα» (Θέσεις για το 18ο Συνέδριο: 5ο Κεφάλαιο, 48). Σωστό. Πέρα για πέρα σωστό.

α) Δηλαδή: «Το πολιτικό περιεχόμενο του οπορτουνισμού είναι: συνεργασία των τάξεων, παραίτηση από τη δικτατορία του προλεταριάτου, παραίτηση από την επαναστατική δράση, ανεπιφύλακτη αναγνώριση της αστικής νομιμότητας, δυσπιστία προς το προλεταριάτο, εμπιστοσύνη προς την αστική τάξη ...» (Λένιν, 1916).

β) Γιατί: «Οι οπορτουνιστές αρνούνται τη σοσιαλιστική επανάσταση και την υποκαθιστούν με τον αστικό ρεφορμισμό - μετατρέπουν την απαραίτητη χρησιμοποίηση του αστικού κοινοβουλευτισμού και της αστικής νομιμότητας σε ειδωλολατρία αυτής της νομιμότητας» (Λένιν, 1914).

Πάμε παρακάτω:

5) «Το ΚΚΕ, αξιοποιώντας τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του, τα 90 χρόνια της Σοσιαλιστικής Οκτωβριανής Επανάστασης, τα 60χρονα του ΔΣΕ και της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών - Ανταποκρίθηκε καλύτερα από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια κομμουνιστικής, επαναστατικής διαπαιδαγώγησης των νέων κομμουνιστών, στην απόκρουση αντιεπιστημονικών και αντικομμουνιστικών απόψεων σε θέματα Ιστορίας ...» (Θέσεις για το 18ο Συνέδριο: 6ο Κεφάλαιο, 72). Σωστό. Πέρα για πέρα σωστό.

α) Δηλαδή: «Στην Ιστορία η κοινωνιολογία είναι το βάθος. Διότι κοινωνικά είναι φαινόμενο της Ιστορίας τα γεγονότα» (Γιάννης Σκαρίμπας: «Το 1821 και η αλήθεια», τόμος β).

β) Οπότε: Σε ένα παρόν, με ξεχασμένο παρελθόν, δεν υπάρχει μέλλον.

Γιώργος Αλεξανδρόπουλος
Ν. Ερυθραία

Ριζοσπάστης - 26 Νοεμβρίου 2008