January 25, 2009

ΛΥΚΟΜΗΤΡΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ - Ανατροπή ή κατάρρευση

Θα 'θελα και εγώ να καταθέσω την άποψή μου γύρω από ορισμένα ζητήματα. Και αρχίζω από τη διαμάχη αν αυτό που έγινε στις σοσιαλιστικές χώρες ήταν ανατροπή ή κατάρρευση. Να δεχτώ ότι ήταν ανατροπή. Πού ήταν τη δεδομένη στιγμή οι αντιστάσεις, τα στηρίγματα, η περιφρούρηση, οι φρουροί της επανάστασης; Πώς μια μαφία Γκορμπατσόφ - Γιέλτσιν κατάφερε να γκρεμίσει ένα οικοδόμημα 70 χρόνων και να φέρει τα πάνω - κάτω; Θα πείτε ίσως ότι από καιρό είχαν πιάσει τα πόστα και το πέτυχαν. Το άγρυπνο μάτι της επανάστασης κοιμόταν; Πού είναι και τώρα; Ή μήπως νομίζουν οι Ρώσοι ότι η εξουσία μπορεί να κατακτηθεί με τις χορευτικές φιγούρες του Ζιουγκάνοφ;

Για την υπεράσπιση του δίκιου και των κατακτήσεων, οι λαοί προτάσσουν τα στήθη στα τανκς του Γιέλτσιν όταν βομβαρδίζεται το Κοινοβούλιο και δεν παραμένουν απαθείς στο απέναντι πεζοδρόμιο να παρακολουθούν τα δρώμενα. Δε σας κάνει εντύπωση που η παράδοση έγινε αμαχητί, χωρίς να πέσει ούτε μια ντουφεκιά; Μήπως ο κόσμος περίμενε, τηρώντας αυτή τη στάση, κάτι καλύτερο; Τώρα, βέβαια, μπορεί να κρίνει και να συγκρίνει, αλλά είναι αργά. Κανείς δεν αμφιβάλλει ούτε ο πιο φανατικός αντίπαλος ότι ο σοσιαλισμός έλυσε πολλά κοινωνικά προβλήματα που ο καπιταλισμός όχι μόνο δεν τα έχει λύσει, αλλά δημιουργεί και άλλα, επιδεινώνοντας την κατάσταση. Δεν έλαβε όμως υπ' όψιν ότι ο άνθρωπος δεν είναι μηχανή. Εχει ψυχή, έχει καρδιά, αίσθημα, συναίσθημα, επιθυμίες, περιέργεια, χαίρεται, πονάει, δακρύζει, λυπάται, φοβάται κλπ.

Οταν τελείωσε η ανηφόρα και μπήκε στο ίσωμα η επανάσταση, έπρεπε ο πολίτης να απολαμβάνει όλων των υλικών αγαθών που παρήγαγε. Καλά είναι τα βραβεία και οι έπαινοι, αλλά ως φαίνεται δεν ήσαν αρκετά. Δεν μπορεί να κρατάς την τεχνολογία στο διάστημα και ο πολίτης να περιμένει πολύ καιρό για μια κουζίνα, ένα πλυντήριο ή ένα αυτοκίνητο. Και μιλάμε για τεχνολογία που έδινε τη δυνατότητα να προσγειώνουν τα διαστημόπλοια, όταν οι Αμερικάνοι τα έριχναν στον Ειρηνικό.

Η εσωστρέφεια και η απαγόρευση εξόδου των πολιτών από τη χώρα, για οποιονδήποτε λόγο, έκαναν ως φαίνεται ζημιά. Διότι οι σειρήνες των ΜΜΕ, που βομβάρδιζαν νυχθημερόν, παρουσίαζαν τη βιτρίνα του καπιταλισμού, η οποία όπως και να το κάνουμε είναι άριστη. Βγαίνοντας όμως έξω από τα σύνορα, θα έβλεπαν πίσω από τη βιτρίνα, άστεγους, άνεργους, ναρκωτικά, υγεία και παιδεία πανάκριβα.

Επρεπε να φτιάξουν ένα κράτος πρότυπο, με πολίτες ευτυχισμένους, διότι έτσι θα ήταν θωρακισμένο, ανοιχτό όμως, ένα αστέρι ολόλαμπρο, πόλο έλξης, στέλνοντας μήνυμα σε όλους: «Αυτός είναι ο σοσιαλισμός, εφαρμόστε τον και εσείς να μας φτάσετε και εμείς εδώ είμαστε», λαμβάνοντας υπόψη τα δισ. δολάρια που ξόδευε ο καπιταλισμός για τη διάβρωσή του. Προσπάθησε όμως να τα κάνει όλα μαζί, ανάπτυξη, άμυνα, βοήθεια σε επαναστατικά κινήματα, ανταγωνισμό στο διάστημα από μόνη της, δεν άντεξε οικονομικά και λύγισε. Ο καπιταλισμός ξοδεύει αφειδώς, αλλά λεηλατεί όλον τον κόσμο.

Και διερωτώμαι μήπως το σύστημα είχε φθάσει στα όριά του; Μήπως όταν έσβησε η φλόγα των επαναστατών το χρεοκόπησε η αδιαφορία των μετεπαναστατών; Μήπως όλες οι θεωρίες, πλην εκείνων για τους φυσικούς νόμους, έχουν ημερομηνία λήξης και πριν τη λήξη πρέπει να γίνεται κάποια διορθωτική κίνηση και βελτίωση, όχι βέβαια σαν αυτή της περεστρόικα και της γκλάσνοστ; Μήπως πρέπει να μελετηθούν όλοι, ακόμη και οι αντιφρονούντες, για να βγει το σωστό συμπέρασμα; Πού είναι τελικά το ίζημα 70 ετών;

Μη βιαζόμαστε να κατηγορήσουμε την Κίνα. Δεν επικρατεί παγκοσμίως ο σοσιαλισμός, και αποσκίρτησε από αυτό το στρατόπεδο, για να οδηγήσει τη χώρα στον καπιταλισμό. Δρα σε καπιταλιστικό περίγυρο και κάνει διάφορους ελιγμούς. Πιθανώς να βλέπει ότι δεν μπορεί γύρω -γύρω να είναι Κυριακή και στη μέση Σάββατο που λέει και το ανέκδοτο. Εχουν και αυτοί σαν λαός λαμπρή ιστορία και ίσως να 'χουν πράγματι κληρονομήσει τη σοφία των προγόνων τους και να μην είναι σαν εμάς, που κορδωνόμαστε ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων και έχουμε αποδειχθεί σκύβαλα.

Οσον αφορά τον Στάλιν, πιστεύω ότι ήταν μεγάλη αλεπού και του ρίχνουν λάσπη γιατί δεν μπορούν να χωνέψουν ότι ήταν πιο έξυπνος απ' ό,τι νόμιζαν. Εκμεταλλεύτηκε τη φαγωμάρα και τον ανταγωνισμό των αντιπάλων του και την κατάλληλη στιγμή μπήκε ανάμεσά τους και κατάφερε να τους στρέψει εναντίον του ομογάλακτού τους Χίτλερ.

Ξέρεις τι είναι να θέλουν να σε αφανίσουν και εσύ να βγαίνεις κερδισμένος από πάνω, «επιβάλλοντας» το σοσιαλισμό σε μια σειρά χώρες ακόμη; Είναι αυτό που λέμε πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι.

Σίγουρα έγιναν εγκλήματα. Δεν ξέρω αν σε μια επαναστατική διαδικασία μπορεί να αποφευχθούν. Αλλά τόσο αλλήθωροι είναι; Αγγλοι, Γάλλοι, Αμερικανοί έχουν κατασφάξει λαούς, έχουν ματώσει τη θάλασσα και οι τελευταίοι εξακολουθούν να διαπράττουν τερατουργήματα, χωρίς λογαριασμό να δίνουν, δεν τους βλέπουν, δεν ενοχλούνται;

ΣΥΡΙΖΑ. Πέραν των ιδεολογικών διαφορών με το ΚΚΕ, υπάρχει μια «βεντέτα» μεταξύ των στελεχών των δύο κομμάτων και η αντιπαράθεση δημιουργεί μια κατάσταση που μοιάζει με τσακωμό αδελφών και το μίσος που δημιουργείται είναι μεγαλύτερο από εκείνο μεταξύ εχθρών. Στις δεξαμενές του όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αγωνιστές και εκεί πρέπει να στοχεύουμε. Και μην ξεχνάτε ότι οι μπολσεβίκοι έκαναν την επανάσταση μαζί με τους μενσεβίκους και τους εσέρους.

Εκφράζονται παράπονα για το ότι θέτουν εκτός νόμου τα ΚΚ σε πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Ξέχασαν όμως ότι ούτε αυτοί έδιναν δυνατότητα έκφρασης διαφορετικής άποψης μέσω κομμάτων. Ισως δεν είχαν υπόψη τους «Ο συ μισείς ετέρω μη ποιήσεις».

Γεώργιος Λυκομήτρος

Ριζοσπάστης - 25 Νοεμβρίου 2008