January 27, 2009

ΚΑΛΟΓΗΡΑΤΟΣ, ΣΠΥΡΟΣ - Το 18ο Συνέδριο και τα συμπεράσματα από την 90χρονη λειτουργία και ηρωική δράση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ είναι ένας ζωντανός οργανισμός που λειτουργεί 365 μερόνυχτα το χρόνο. Και οι οργανωτικές, καταστατικές αρχές και διαδικασίες είναι το αίμα που κυκλοφορεί μέσα στις φλέβες, αυτουνού του οργανισμού, του ΚΚΕ, και σε όποιο μέρος του σώματός του σταματήσει να κυκλοφορεί αυτό το αίμα - οι αρχές - το μέρος εκείνο θα σαπίσει. Και αν δεν το προλάβουμε, θα σαπίσει όλο το σώμα του ΚΚΕ.

Αυτό απέδειξαν τα γεγονότα στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο, στην 90χρονη πορεία και τα πρόσφατα γεγονότα στο ΚΚΕ.

Είναι λάθος, με τραγικά αποτελέσματα, οι δικαιολογίες στελεχών και καθοδηγητικών οργάνων να επικαλούνται μόνιμα το φόρτο δουλειάς τους. Τη μια οι πορείες, την άλλη απεργίες, Φεστιβάλ - Συνέδρια, που τάχατες δεν τους μένει χρόνος να ασχοληθούν με το σπίτι τους - το Κόμμα. Με τον τρόπο λειτουργίας και συμπεριφοράς. Με την εφαρμογή και την υπεράσπιση των αρχών μας. Με την κομματική διαπαιδαγώγηση και την ανύψωση σε υψηλά επίπεδα της κομμουνιστικής συντροφικότητας, που δεν υπάρχει. Υπάρχουν οι φιλικοί δεσμοί και οι παρέες και που αυτά καθορίζουν τις επιλογές τους. «Ποιανού το μέρος να πάρουν;». Αυτές τις επιλογές τις πληρώσαμε πολύ ακριβά.

Στο παρελθόν και σ' όλη την 90χρονη πορεία του ΚΚΕ, πάντοτε είχαμε και μεγάλες - θριαμβευτικές επιτυχίες. Οσες φορές, όμως, στεκόμαστε και εκθειάζαμε τις επιτυχίες μας και δεν κοιτάζαμε το Κόμμα μας, είχαμε καταστροφικά γεγονότα, που παρολίγο, τελευταία, να χάσουμε το Κόμμα μας.

Τελευταία, κατέβηκαν σε συνελεύσεις των ΚΟΒ και διαβάστηκαν κομματικά κείμενα, όπως τα 90χρονα και τα συμπεράσματα από ένα αχτίφ καθοδηγητικών οργάνων. Τότες επισήμανα και γραπτώς πως πουθενά δεν υπήρχε σε εκείνα τα κείμενα ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ, που να παροτρύνονται τα κομματικά μέλη να υπερασπίζονται και να εφαρμόζουν τις καταστατικές αρχές. Και τώρα το ίδιο και στις Θέσεις της ΚΕ σ' όλο το κείμενο και ιδιαίτερα στο τελευταίο κεφάλαιο «Τα καθήκοντα του Κόμματος έως το 19ο Συνέδριο» δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ, που να λέει για το καθήκον όλου του Κόμματος να εφαρμόζει και να υπερασπίζεται τις αρχές και τη φυσιογνωμία του Κόμματος.

Τουλάχιστον μόνο από την 90χρονη πορεία του Κόμματος, το μοναδικό και καθοριστικό συμπέρασμα και δίδαγμα που βγαίνει είναι η υπεράσπιση των καταστατικών αρχών και της αρχής του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Που γι' αυτά κονταροχτυπηθήκαμε, παλέψαμε, πονέσαμε και κρατήσαμε όρθιο το Κόμμα, σαν κόμμα λενινιστικό με αρχές.

Σε όλα τα κομματικά κείμενα και στις Θέσεις, μπαίνουν και ζητήματα να εφαρμόζονται τα αυτονόητα και καλά κάνουν και μπαίνουν συχνά. Πως χωρίς στρατολογία νέων ηλικιών δεν έχει μέλλον το Κόμμα. Πως χωρίς δεσμούς με τους εργαζόμενους και στρατολογία εργατών είναι αυτονόητο πως δεν μπορεί το Κόμμα μας να λέγεται κόμμα της εργατικής τάξης και καλά μπαίνει συχνά. Πως χωρίς οικοδόμηση δε νοείται Κομμουνιστικό Κόμμα και καλά κάνουν και το αναφέρουν συχνά. Πως χωρίς οικονομικά είναι αυτονόητο πως δεν μπορεί να λειτουργήσει το Κόμμα μας. Για την υπεράσπιση και την εφαρμογή των καταστατικών αρχών μας, που είναι τα θεμέλια ύπαρξης του ΚΚΕ, έχουν εξαλειφθεί από το λεξιλόγιό μας και από τα κομματικά κείμενα. Βρωμάει αναθεώρηση των αρχών μας. Σε εμάς από καιρό έχει καταργηθεί το Καταστατικό.

Ολα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα 90 χρόνια στο Κόμμα μας και ιδιαίτερα τα πρόσφατα, δημιουργήθηκαν από τα ανώτερα καθοδηγητικά όργανα, με τις αχτιδικές επιτροπές να παίζουν καθοριστικό ρόλο της δημιουργίας συσχετισμών σε βάρος του Κόμματος και των αρχών του.

Ελπίζω το 18ο Συνέδριο να έχει τη δύναμη και τη θέληση να αποκαταστήσει την καταστατική λειτουργία του Κόμματός μας, που είναι η μοναδική σίγουρη ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΚΛΕΙΔΑ για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε και να αποφύγουμε κάθε εσωτερική ενέργεια σε βάρος της λειτουργίας, των θέσεων και της φυσιογνωμίας του Κόμματος σαν Λενινιστικό Κόμμα με αρχές.

Καλή επιτυχία στο 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Σπύρος Καλογηράτος
Κυψέλη

Ριζοσπάστης - 29 Νοεμβρίου 2008